Printable Version | Subscribe | Add to Favourites
<<  1    2  >>
New Topic New Poll New Reply
Author: Subject: Autotune Gemini 4C8 R1 First start.
TimC

posted on 10/12/17 at 08:45 PM Reply With Quote
Autotune Gemini 4C8 R1 First start.

YouTube Link - if itís not on camera, it never happened, right?

The faffing at the start of the video is me ensuring that the extinguisher is ready.

I am a smidge effing delighted.

[Edited on 10/12/17 by TimC]






View User's Profile View All Posts By User U2U Member
andy188

posted on 10/12/17 at 09:20 PM Reply With Quote
sounds sweet, b carefull with them fumes.
View User's Profile E-Mail User View All Posts By User U2U Member
Camber Dave

posted on 11/12/17 at 09:00 AM Reply With Quote
Just a few seconds after many hundreds of hours of work,
But it means everything, I reckon.
Congratulations Tim

View User's Profile View All Posts By User U2U Member
TimC

posted on 11/12/17 at 10:09 AM Reply With Quote
quote:
Originally posted by Camber Dave
Just a few seconds after many hundreds of hours of work,
But it means everything, I reckon.
Congratulations Tim


Thanks Dave. It makes a big difference. Iíve got a new trailer on order too so I will definitely be across to see you in the new year for suspension set-up etc.






View User's Profile View All Posts By User U2U Member
Kev99

posted on 11/12/17 at 11:41 AM Reply With Quote
Great Feeling that is Tim getting it started for the first time

Its a great little engine the 4C8 but do not forget to baffle plate it and do the rocker cover mods

Mines been in about 4 to 5 years and has taken a lot of abuse and still keeps giving

Kev...

View User's Profile E-Mail User View All Posts By User U2U Member
TimC

posted on 11/12/17 at 12:00 PM Reply With Quote
quote:
Originally posted by Kev99
Great Feeling that is Tim... do not forget to baffle plate it and do the rocker cover mods


All done! Great to hear about your reliability.






View User's Profile View All Posts By User U2U Member
adithorp

posted on 11/12/17 at 12:08 PM Reply With Quote


Don't think I could have avoided the temptation for so long though.





"A witty saying proves nothing" Voltaire

http://jpsc.org.uk/forum/

View User's Profile View All Posts By User U2U Member
TimC

posted on 11/12/17 at 01:52 PM Reply With Quote
quote:
Originally posted by adithorp


Don't think I could have avoided the temptation for so long though.


I had intended to do it a couple of weeks ago but when I added the coolant I literally filled the engine - the o-ring on the water pipe that goes into the water/oil pump had failed and the sump filled with expensive coolant. I was not happy and had to drain everything, replace the o-ring, sump gasket blah blah...

But then, you werenít talking about starting the engine just two weeksí ago...






View User's Profile View All Posts By User U2U Member
CosKev3

posted on 11/12/17 at 03:15 PM Reply With Quote
Sounds well

That garage is way too clean though!

View User's Profile View All Posts By User U2U Member
emlyno

posted on 11/12/17 at 07:29 PM Reply With Quote
Congratulations Tim, it's been a long journey but you're getting there.
View User's Profile View All Posts By User U2U Member   emlyno 's Yahoo
TimC

posted on 16/12/17 at 03:05 PM Reply With Quote
And it now moves...


Not without issue however: Digidash doesnít like RPM signal and my rad is pretty useless.

Still, winning overall - very happy with clutch feel in particular.






View User's Profile View All Posts By User U2U Member
daniel mason

posted on 16/12/17 at 05:26 PM Reply With Quote
Have you tried running the tacho from the coil pack?
Car looks nice btw

View User's Profile E-Mail User View All Posts By User U2U Member
adithorp

posted on 16/12/17 at 06:14 PM Reply With Quote
Nice

Whats the issue with the rad'?





"A witty saying proves nothing" Voltaire

http://jpsc.org.uk/forum/

View User's Profile View All Posts By User U2U Member
TimC

posted on 16/12/17 at 06:46 PM Reply With Quote
quote:
Originally posted by adithorp
Whats the issue with the rad'?


Well, sat for 15ish minutes at 6deg ambient and it was up-at 100deg. Firstly, some plonker didnít think a fan would be necessary. Secondly itís an ancient Serck unit that probably isnít as good as it should be. I am however a bit scared by the cost of new custom rads. Oh well.

What temp will yours sit at Adi? I should say that my oil temp is yet to go above 60-odd deg.






View User's Profile View All Posts By User U2U Member
adithorp

posted on 16/12/17 at 07:10 PM Reply With Quote
I wouldn't worry about it then. On mine without the manual fan switch on or any airflow it'll go all the way to the ECU fan switch on at 105c. Won't take too long either. Once warmed up/run it will rise rapidly once stationary so I'd say you def' want a fan.





"A witty saying proves nothing" Voltaire

http://jpsc.org.uk/forum/

View User's Profile View All Posts By User U2U Member
TimC

posted on 16/12/17 at 08:54 PM Reply With Quote
Interesting- I might throw a fan on it and see what happens.






View User's Profile View All Posts By User U2U Member
Mike Wood

posted on 17/12/17 at 12:27 PM Reply With Quote
Tim

Great to see your Autotune Gemini starting and moving. Racing in 2018?

What's happened to all your various car build blogs?

Cheers
Mike

View User's Profile View All Posts By User U2U Member
TimC

posted on 17/12/17 at 07:33 PM Reply With Quote
quote:
Originally posted by Mike Wood
Tim

Great to see your Autotune Gemini starting and moving. Racing in 2018?

What's happened to all your various car build blogs?

Cheers
Mike



Hi Mike,

Iím hoping to do something with the CSCC Open Series and/or Welsh Saloons and Sports.

Life has sort-of got in the way of blogging - that and Google deciding to no longer offer an interface for iOS.

I do have an unpublished update somewhere which I penned on holiday - might see if I can do something with that.

Cheers






View User's Profile View All Posts By User U2U Member
TimC

posted on 10/7/18 at 07:29 AM Reply With Quote
I thought Iíd keep the thread running...

The Gemini has been on the dyno - didnít go bang but didnít Ďdo the numbersí due to the ECU not liking something. This is in-hand and I should be back on a RR either later this month or at the start of next.







View User's Profile View All Posts By User U2U Member
adithorp

posted on 10/7/18 at 07:56 AM Reply With Quote
So what numbers did it make?





"A witty saying proves nothing" Voltaire

http://jpsc.org.uk/forum/

View User's Profile View All Posts By User U2U Member
TimC

posted on 10/7/18 at 09:51 AM Reply With Quote
quote:
Originally posted by adithorp
So what numbers did it make?


A massive 125.22bhp. Drive by wire throttle was closing at 10,500rpm so it just wasnít getting into its stride. Unfortunately PDQ donít have a space until 10th August so Iím contemplating dragging it to Harrogate.






View User's Profile View All Posts By User U2U Member
adithorp

posted on 10/7/18 at 02:26 PM Reply With Quote
If by Harrogate you mean Damian at Daytunner I can recommend him. Did a great job on mine last month.

Any idea what's causing the problem with the ECU/throttles?





"A witty saying proves nothing" Voltaire

http://jpsc.org.uk/forum/

View User's Profile View All Posts By User U2U Member
TimC

posted on 10/7/18 at 03:59 PM Reply With Quote
quote:
Originally posted by adithorp
If by Harrogate you mean Damian at Daytunner I can recommend him. Did a great job on mine last month.

Any idea what's causing the problem with the ECU/throttles?


Yes, thatís the thinking - itís just SUCH A LONG WAY.

Well, Iíve just cleared the error history and all is now well so it looks like Iíve got a restricted US-spec ECU. The ECU is off to Track Electronics tomorrow for John to work his magic. YCC-T is a bit of a pain.






View User's Profile View All Posts By User U2U Member
TimC

posted on 16/7/18 at 11:08 AM Reply With Quote
quote:
Originally posted by TimC
... it looks like Iíve got a restricted US-spec ECU. The ECU is off to Track Electronics tomorrow for John to work his magic.


Confirmed to be the case. Only 80% throttle over 10,500rpm. Not all that conducive to power.






View User's Profile View All Posts By User U2U Member
TimC

posted on 10/8/18 at 07:37 PM Reply With Quote
A more successful day at PDQ with a functioning ECU. Oh, and hellacious flames.







View User's Profile View All Posts By User U2U Member
<<  1    2  >>
New Topic New Poll New Reply


go to top






Website design and SEO by Studio Montage

All content © 2001-16 LocostBuilders. Reproduction prohibited
Opinions expressed in public posts are those of the author and do not necessarily represent
the views of other users or any member of the LocostBuilders team.
Running XMB 1.8 Partagium [© 2002 XMB Group] on Apache under CentOS Linux
Founded, built and operated by ChrisW.